Buitenritten

Op deze pagina vind u enkele voorbeelden van buitenritten die bij DNIJ worden gereden in de prachtige omgeving van Apeldoorn. Natuurlijk kunt u deze voorbeelden gebruiken om zelf een mooie skeeler- of fietstocht te maken.

Apeldoorn – Teuge – De Vecht

Afstand: 23,4 km
Hoogteverschil: 9 m
Kwaliteit asfalt: Goed

Deze fraaie en afwisselende route brengt je eerst door een bosachtig landschap bij Woudhuis. Vervolgens kom je langs de slingerige bochten bij vliegveld Teuge. Via De Vecht pak je een mooi stuk boerenland mee. Deze tocht heeft bijna geen hoogteverschil en de kwaliteit van de wegen is zeer goed. Daarmee is deze tocht niet zwaar en geschikt voor beginners

Apeldoorn – Beekbergen

Afstand: 19,5 km
Hoogteverschil: 101 m
Kwaliteit asfalt: Goed

Voor we naar het mooie buitengebied gaan moeten we eerst een stuk over de Kayersdijk. Bij Beekbergen moet er flink worden geklommen. Vervolgens moet er bij Lieren nog een keer hoogtemeters worden gemaakt, maar nu over slecht asfalt. Daarna via Oosterhuizen langs het Apeldoorns Kanaal weer terug over mooi asfalt.

Apeldoorn – Hoog Soeren

Afstand: 21,2 km
Hoogteverschil: 115 m
Kwaliteit asfalt: Gemiddeld/goed

Na een kort stukje door de drukke stad rijden we langs Paleis het Loo. Daarna volgt een zware klim naar de Juliana Toren. Een mooie lange asfaltweg brengt je naar de Kampsteeg, waar het asfalt helaas slecht is geworden. Pas op voor het wildrooster. Bij Hoog Soeren is nog een wildrooster. Richting Apeldoorn slinger je omlaag, een goede remtechniek is vereist! Vlak voor binnenkomst vind je het laatste wildrooster. Een passage door het centrum van Apeldoorn brengt je terug naar de startlocatie. Enkel voor de geoefende skeeleraar!

Apeldoorn – Loenen – Klarenbeek

Afstand: 29,6 km
Hoogteverschil: 40 m
Kwaliteit asfalt: Goed / Zeer goed

Het duurt even voordat we Apeldoorn uit zijn, maar bij Beekbergen begint het. Langs de N-weg door de bossen moeten we de beenspieren flink gebruiken om in Loenen te komen. Vanaf Loenen een makkelijk, glad fietspad naar Klarenbeek. Via de Elsbosweg terug naar Apeldoorn is een genot door de mooie, rustige omgeving en het fijne asfalt. Ondanks de hoogteverschillen is dit toch een makkelijke tocht. Rechttoe-rechtaan zonder al teveel obstakels of moeilijkheden.

Apeldoorn – Twello

Afstand: 26 km
Hoogteverschil: 19 m
Kwaliteit asfalt: Zeer goed

Na een stukje Woudhuizerbos komen we aan in Teuge. Langs de N-weg is de weg naar Twello simpel. Vervolgens met een fijne verkeersluwe asfaltweg naar Vliegveld Teuge. De betonpaden laten zien dat je voor mooie skeelerpaadjes niet ver van huis hoeft te zijn.

Apeldoorn – Vaassen

Afstand: 30,8 km
Hoogteverschil: 27 m
Kwaliteit asfalt: Matig

Kasteel de Cannenburgh is de bestemming van deze tocht. Tussen Apeldoorn en Vaassen is het lastig om een route te vinden zonder slecht asfalt. We hebben een poging gedaan, maar dit is nog steeds geen route voor wie voor snelheid of comfort gaat. Wel brengt deze route je langs prachtige landschappen en hoef je hiervoor bijna geen hoogtemeters te maken.

Apeldoorn – Klarenbeek – Bussloo – Teuge

Afstand: 31,4 km
Hoogteverschil: 18 m
Kwaliteit asfalt: Goed

Vaak rijden we naar Klarenbeek, Bussloo of Teuge. Deze route combineert deze bestemmingen tot één langere route die het beste van alle routes met elkaar combineert. Bij Bussloo is gekozen voor de toeristische omweg. Die is zeker de moeite waard, maar haalt je gemiddelde snelheid wel omlaag.

Apeldoorn -Deventer – Bussloo

Afstand: 35,4 km
Hoogteverschil: 43 m
Kwaliteit asfalt: Goed

De weg naar Deventer is rechttoe-rechtaan. Niet nadenken, gewoon lekker rijden. Vervolgens bij Deventer zijn er wat slechtere stukken, maar we krijgen er wel een mooi uitzich over de IJssel voor terug. Tot Wilp is het asfalt slecht, bij Bussloo is het weer prima. Dan weer terug naar Apeldoorn via een ommetje door de bossen bij Woudhuis als het asfalt droog is. Mooie tocht voor een lange avond in juni t/m augustus

Apeldoorn – Nieuw Milligen – Uddel

Afstand: 40,7 km
Hoogteverschil: 189 m
Kwaliteit asfalt: Goed

Dit is ‘m: De enige echte skeelerklassieker voor de echte die-hards! Voor de Julianatoren gaat het zo steil omhoog dat je bijna achteruit gaat. Bij Nieuw-Millingen hebben halen we makkelijk 45 km/u zonder aan te zetten. Na Uddel moet je hard werken om alle kleine en grote hoogteverschillen te overwinnen. Na een slecht stuk asfalt op de Kampsteeg moet je oppassen voor 3 wildroosters voor je Apeldoorn weer in rijdt. Enkel voor de geoefende skeeleraar!

Apeldoorn – Deventer (uiterwaarden)

Afstand: 37,8 km
Hoogteverschil 88 m
Kwaliteit asfalt: Matig / Goed

Dit is een variatie op de skeelerroute naar Deventer die eerder is beschreven. Een ander fraai stuk van de uiterwaarden kunnen we hier verkennen. Deze tocht is goed te rijden op een lange zomeravond voor de geoefende skeeleraar.

Apeldoorn – Deventer – Zutphen – Dieren

Afstand: 75,1 km
Hoogteverschil: 59 m
Kwaliteit asfalt: Goed / Zeer goed

Eerst gaan we langs vliegveld Teuge voor we via mooie binnenwegen bij de IJssel aankomen. Langs de IJssel is het prachtig rijden op de (gedeeltelijk) autovrije wegen. Via Zutphen en Leuvenheim naar Dieren is eenvoudig kilometers vreten over gladde asfaltwegen. Vanaf daar gaan we langs een stuk kanaal wat we meestal over moeten slaan. De boeren landweggetjes van Hall en Nieuw-Amsterdam voeren ons via Klarenbeek weer naar huis.

Apeldoorn – Arnhem – Barneveld

Afstand: 101 km
Hoogteverschil: ? m
Asfalt kwaliteit: Goed

Mooie bosrijke route voor de ervaren skeeleraar. Via het kanaal en dan dwars door de bossen naar Arnhem. Dan over een goed fietspad langs de N-weg. Na Ede, Lunteren en Barneveld weer terug via een flinke klim bij Nieuw-Milligen. Bij deze tocht oppassen voor wildroosters!

Apeldoorn – Anholt (D)

Afstand: 140 km
Hoogtemeters: 140 m
Asfalt kwaliteit: Gemiddeld

Voor degenen die lange afstanden niet schuwen: de grens met Duitsland opzoeken! Deze toch is niet helemaal exact gepland en bij Anholt waren we even de weg kwijt. Omdat het een uitstekende trainingstocht is voor de Elfstedentocht staat hij er toch tussen. Weinig hoogtemeters, wel een flinke trainingsafstand en wat ruwe stukken asfalt. Na deze tocht ben je klaar voor 200 km+

Apeldoorn – Harderwijk – Elburg

Afstand: 102 km
Hoogtemeters: ? m
Asfalt kwaliteit: Goed

Flinke tocht met veel afwisseling, enkel geschikt voor de geoefende skeeleraar. De eerste 20 km bevatten flinke hoogteverschillen. Dan over mooi glad asfalt en een bosrijke omgeving naar Flevoland. Daar wacht kaarsrecht betonpad met uitzicht op het Veluwemeer. Eenmaal weer in Gelderland moet je een flinke heuvel over. Via een fraai stuk platteland rijden we weer terug naar Apeldoorn.