24 Kika: 24 uur skaten tegen kanker

IMG_1892[1] (1)Gert Westerink werd in voorjaar benaderd om met een team van zes man deel te nemen aan een 24uurs tocht. Afgelopen weekend namen Raymond van der Haas, Helmich van der Kolk en Gert deel aan de 24KiKa. Mede omdat hun team uit slechts drie deelnemers bestond , waardoor minder aflossingen mogelijk waren, hebben ze een topprestatie geleverd . Lees hieronder het verslag van Gert!

24KiKa
6 & 7 september 2013 Flevonice 24 uur lang skaten tegen kanker, met 3 DNIJ leden.

Sterk verhaal.
Beste sporters, als u niets heeft met skeeleren en teambuilding, lees dan niet verder.
Probeer in dit verslag de sfeer en omstandigheden te omschrijven van hoe het is om met 3 personen 24 uur ronden van 3 km te skeeleren. Dus wie zich daarvoor interesseert, lees dan maar door.

Begin.
Je word in het voorjaar gebeld door Jan de Geus, een skeelerregulateur uit Oude Pekela. Sta in zijn bestand vanwege mijn deelname in het verleden van een aantal bijzondere en langere skeelertochten in Groningen.
Voor meer info:
http://www.24kika.nl/over-24kika/organisatie/vacatures/24kika-ambassadeur/jan-de-geus/
Wil je meedoen om in teams van 6 personen om 24 uur te skeeleren voor KiKa is zijn vraag.
Mijn enthousiasme is niet groot maar wil ook geen nee zeggen. Geef daarom als antwoord, als er nog een paar maatjes uit Apeldoorn mee willen doen doe ik ook mee. Het is ook een redelijk inschrijfbedrag om mee te doen, en het kost je een heel weekeind maar is voor het goede doel.
Zowaar Raymond en Helmich zeiden ook ja, we zijn toch al in voorbereiding voor 225 km in Bantinga, oftewel de skeeler Elfstedentocht op 14 september.
Dus zodoende gaan we meedoen, nadeel het is maar 1 week ertussen maar ja, we rekenen erop dat het herstel snel zal gaan, voor zover nodig.

Eerst een apart hoofdstuk over Raymond.
Skeeleren deed hij 15 jaar met dezelfde skeelers, maar die raakten zodanig versleten er moesten nieuwe skeelers komen.
Begin van dit seizoen koopt Raymond nieuwe skeelers, maar na enkele maanden proberen blijkt, ze zitten nog steeds niet lekker aan de voeten, een uur wil nog maar daarna gaat het pijn doen.
26 juli, Raymond gaat nu serieus in training, we maken een oefentochtje van 46 km. Hij komt er nu echt achter, een verkeerde keuze skeelerschoen gemaakt, te smal van vorm.
Nog snel nieuwe skeelerschoenen kopen en dan op vakantie, en een goede week voor D-day terug komen.
Op 1 september met ons zessen, die voor de 225 km in Bantega aan het voorbereiden zijn, een skeelertocht doen van 75 km.
Met deze testcase trekt Raymond voor het eerst na zijn vakantie gelijk ook voor de eerste keer zijn allernieuwste skeelerschoenen aan.
Het staat in alle boekjes, zo niet te handelen, maar ja dat is Raymond. Gevolg op 1 hak 10 cm2 huid weg en de andere voet iets minder huid weg maar een diepere wond. Er zijn close-up foto’s van, (kunt u opvragen).
Onderweg niet zeggen: ik doe wat minder, viel alleen op dat hij geen kopwerk wilde doen.
Woensdagavond 4 september moest Raymond jeugdtraining geven op open slippers en veel pleisters en verband rondom zijn hakken. Was u misschien die dag wel opgevallen.
De hele week is hij in de weer geweest met blarenpleisters, talkpoeders en andere formules die nodig zijn voor versnelde genezing.
Maar van voornemens blijven: ik ga wel meedoen voor de 24-uurs.

We kregen met de definitieve lijsten al te lezen dat in plaats van 6 personen, wij met slechts 3 personen de 24-uurs klus moesten zien te klaren.
We werden gesponsord door: http://boetiekfleur.nl/ een bloemenzaak uit Oude Pekela. Dit ter info voor als u ooit nog eens in Oude Pekela komt.

Wie gaan van start.
Vrijdagmorgen, in de auto op weg naar Biddinghuizen. Raymond, Helmich en Gert.

Raymond met ingepakte voeten plus neopreensokjes en voorgeschiedenis zoals net is omschreven.

Helmich van der Kolk, begin vorig jaar bij Dmitri de eerste skeelertechnieken aangeleerd en begin dit jaar aan het “grote werk” begonnen. De doelstelling, wil in Bantega de 225 km volbrengen 14 september 2013.
Heeft enkele tochten van 100 km en 1 van 130 km in de benen en veel fietskilometers gemaakt. Een perfecte voorbereiding helemaal volgens het boekje.

Ondergetekende, relatief goede voorbereiding, balans zoeken tussen kilometers maken en rust nemen voor mijn knie protest signalen gaat uitzenden.
Heb inmiddels wel 16 jaar skeelerervaring.

De start.
Vrijdagmiddag 15:00 uur is de start, Raymond heeft de eer als eerste te starten.
Hij stond bovenaan de lijst, hadden we geen invloed op.
We hebben afgesproken, Raymond doet een heel relaxed tempo en de helft van de ronden in het begin. Dus 2 ronden Raymond en 4 ronden Helmich en 4 ronden Gert, afwisselend estafette. Een kleine pvc buisje met stikker was de estafettestok die werkelijk telkens moest worden doorgegeven.
Raymond tempo ronden van ongeveer 8 minuten en wij ronden van tussen de 6,5 en 7,5 minuut. Raymond had zijn voeten zo goed ingepakt dat het wonderbaarlijk goed ging. In de nacht gingen we over op dubbel aantal ronden per keer om aan meer rust te komen. Klinkt heel vreemd maar je kunt dan even geconcentreerd gaan zitten of een minislaapje doen, als een ander in die tijd zijn rondjes maakt, dat is onze tactiek.
Veel meer keus is er niet, als je met 3 man bent.
Het tempo was nauwelijks lager of we nu 4 ronden reden of 8 ronden. Na middernacht even rekenen, wat is het eigenlijk veel 24 uren, 03:00 uur in de nacht zouden we pas op de helft zijn. Waar zijn we toch aan begonnen.
We zijn in Nederland dus het regent wel eens. Tot 03:00 uur paar kleine buitjes gehad waar we niet echt nat van geworden zijn, maar in de nacht een serieuze bui waar het asfalt ook erg nat van werd. Kwestie van tempo klein beetje aanpassen en geen pootje over in de gladde bochten. We willen wel heel blijven.

Ongemerkt kwam het ochtendgloren en doet een bepaald hormoon in het lichaam de slaap vergeten. Maar ja duurt nog steeds tot 15:00 uur maar nu kunnen we gaan aftellen.
09:00 uur mocht de geluidsinstallatie weer aan of de speaker was wakker geworden.
We hadden transponders om de enkels en bij elke doorkomst komt je signaal in een beeldscherm bij de speaker, met blijkbaar erbij vermeld of het de snelste ronde tijd is.
Bij iedereen gingen de rondetijden ongemerkt wat minder snel maar de omroeper noemde heel vaak Raymond zijn naam in de latere ochtend dat hij zijn snelste ronde had gemaakt. Dat hoorde Raymond zelf natuurlijk ook en ging volgens mij daarom nog sneller skeeleren.
Helemaal nadat zijn vrouw en kinderen kwamen supporteren.
Wat een kerel, we besluiten om Raymond vanaf nu dezelfde hoeveelheid ronden als ons te laten rijden. Er komt geen rode vloeistof door zijn sokken en laat alles lekker opgesloten zitten, schade kan altijd later opgemaakt worden is het motto.

Tempo.
We zijn recreanten met ons tempo van 24 tot 30 kilometer per uur. Er zijn ook veel deelnemers die zo geschat tussen de 15 en 20 kilometer per uur skeeleren maar we worden ook voorbij gestoven door buitenlandse en Nederlandse top-skeeleraars die met een volledig team steeds boven de 40 kilometer per uur gaan.
Het baanrecord is deze eerste dag op 4 minuut en 5 seconden gemaakt met een vliegende start, 4 minuten zou 45 kilometer per uur zijn.
En er zijn een aantal solo rijders die 24 uur alleen skeeleren en zelf meer dan 400 kilometers maken. Om aan 400 km te komen moet je 24 uren non-stop meer dan 16,6 km per uur skeeleren.

Het slot.
2 uur voor het einde gaan we toch aan het rekenen of we er nog een extra ronde kunnen maken met de juiste tactiek. Het gaat nergens over maar we zijn nu eenmaal sporters, ondanks dat het rekenen na 1 nacht zonder slaap en met fysieke inspanning niet zo best meer gaat lukt het ons om 1 ronde extra te halen.
Als Helmich zijn laatste 4 ronden als afsluiting net wat sneller zou doen als gemiddeld, zou het in theorie kunnen nog een ronde erbij te pakken. Ging daarom zelf mijn laatste start geen 4 ronden doen maar 2 ronden in een hoger tempo en Raymond, relatief het friste had dan een schema dat het mogelijk was om 1 minuut voor 15:00 uur te finishen.
Toch moest hij wel diep gaan en met 2 andere skeeleraars van hetzelfde kaliber hadden ze onderweg de afspraak gemaakt om elkaar op sleep te nemen.
Zodoende ging het helemaal lukken.
Het ging nergens over maar gaf een erg voldaan gevoel.
Tip voor heren:
De toiletten waren in een gebouw 200 meter verderop, vaak met de skeelers aan er naar toe.
Denk dat niemand dit meer leest daarom schrijf ik hier nog een tip voor de heren, niet recht naar voren mikken bij de urinoir als je op skeelers staat want dan ga je achteruit. (Een beetje humor mag wel onder deze omstandigheden).

Uitslagen:
Heb nog geen officiële uitslagen ontdekt op moment van schrijven maar dat zal vast wel ergens op één of andere site komen.
We hebben foto’s en filmpjes die nog een keer bij elkaar moeten worden geveegd.
Op dit moment staat er een willekeurig filmpje van de ereronde op youtube:

Geeft wel leuke sfeerweergave.
Het rekenen en onthouden valt niet mee na een nacht zonder slaap en met fysieke inspanning maar Helmich en Gert hebben volgens de turflijst die niet helemaal betrouwbaar is ieder tussen de 74-78 rondes gemaakt en Raymond zal zeer vermoedelijk toch wel de 50 rondes hebben gehaald.
Vinden we van ons zelf geen slecht resultaat.

Volgend jaar?
Zijn er DNIJers die zeggen leuk, daar moeten we volgend jaar met 2 of 3 teams naar toe met de hele familie als supporters op de 1 daagse camping. Sta op en regel dit graag voor ons.
Heerde was er ook met meerdere teams.
Nu het afgelopen is heb ik er geen spijt van om mee gedaan te hebben, Helmich en Raymond waren ook zeer positief over dit evenement.
Met dit verslag hoop ik dat er DNIJ enthousiasme ontstaat voor volgend jaar. Ook recreanten teams met tempo ruim minder dan 20 km per uur deden mee.
Als deze verhalen kriebels veroorzaken, laat het weten.

Foto’s en meer info.
De organisatie is op dit moment bezig met foto’s op internet te zetten, zie alvast deze links:
https://www.facebook.com/24kika?fref=ts

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.210319489130067.1073741837.141857445976272&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.210319489130067.1073741837.141857445976272&type=3

350 kilometer skeelertocht in 2014.
Alvast voorkennis voor de DNIJ extreme skeelerafstanden liefhebbers:
2014, rond 20 juni is het voornemens dat er een IJsselmeer- Markermeer skeelertocht van 350 km georganiseerd wordt.
Er worden maximaal 75 deelnemers toegelaten, laten we eens op korte termijn overleggen wie van ons bij die 75 malloten willen horen. Er zijn nog geen publicaties van zo vers zijn die plannen.

Bedankt voor de belangstelling als u helemaal tot hier het verslag heeft gelezen en tot de volgende keer.
Volgende week misschien een mooi verslag over de 225 km.

Groet,
Gert Westerink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *