Regio-marathons, gewestelijke kampioenschappen marathon en NK jeugd 2015/2016

Ook dit seizoen is het vanaf pupil t/m junior A, mogelijk om je via de twee regionale baancompetities marathon te plaatsen voor het NK jeugd op 6/2-2016 in Groningen.
Enschede heeft de  “ten Tusscher”  jeugd marathons, waar zelfs kleine geldprijzen te verdienen zijn en een mooie beker gloort in het eindklassement. In Deventer zijn de data gekoppeld aan de Regio marathons vanaf C rijders. Beide klassementen (na twee wedstrijden) gelden voor plaatsaanwijzing voor het NK samen met de gewestelijke kampioenschappen marathon. Op de gewestelijke kampioenschappen zijn afhankelijk van je woonplaats (Overijssel/Gelderland) per provincie 3 podiumplekken met medailles en plaatsing voor dit NK te verdienen.
Naast dit alles is het hartstikke leuk om om naast het langebaan schaatsen ook deze tak van schaatssport te ervaren. En voor iedere geoefende langebaan schaatser is het prima te doen. Afhankelijk van je leeftijdsklasse rijdt je een aantal ronden vanaf 5 ronden voor de jongsten tot ongeveer 14 ronden bij de junioren C. Het gaat dus in de marathons om een eindklassement en een tussenklassement voor het NK en de eindprijzen. Per wedstrijd krijg je punten. De nummer één de meeste de nummer twee een paar minder enzovoort. Dat wordt opgeteld na twee of meer wedstrijden en bepaald je plaats in het tussen- of eindklassement.
Op de volgende website kun je het (voorlopige) programma zien: http://www.knsbgelderland.nl/site/images/uploads/KALOOST1516versieokt.pdf
Inschrijven voor de marathoncompetities doe je op de baan (meestal in de kantine) daar betaal je een bijdrage van rond de € 5,00 voor de competitie van 3 wedstrijden, lever je eigen licentie of baankaart in, krijg je een beennummer om op te spelden, die je na de tijd weer inlevert voor je licentie of baankaart. Zo simpel gaat dat.
Zoals je ziet op het schema is de starttijd meestal vanaf 17.30 op beide banen. Dat betekent dat dan de jongste categorie start ! Dus wees ruim op tijd (ongeveer 45 minuten) van te voren aanwezig om in te schrijven en een goede warming-up te doen. Meestal is er geen trainer van de club aanwezig ( is ook niet perse nodig) alles wijst zich vanzelf en je komt vaak bekenden tegen.

“Voorlopige” data:
Deventer: 14 november, 12 december en 27 februari Finale Jeugd
Enschede: 28 november, 9 januari en verder ?
Dinsdag 22 december 2015, Gewestelijke kampioenschappen jeugd Gelderland en Overijssel in Deventer vanaf 18.15 uur. Hier mag je altijd starten ook zonder dat je de competitie schaatst !
Zaterdag 6 februari 2016, NK jeugd in Groningen (Kardinge) vanaf 13.00 uur (een happening om mee te maken, start je met 40-45 leeftijdsgenoten uit het hele land) met Wilhelmus en meestal een bekende schaatser/ster die de prijzen uitreikt.
Zoals jullie vast hebben gelezen is er veel te doen in het marathon schaatsen met val en snij bescherming. Landelijk (de grote mannen en vrouwen) zijn verplicht te dragen: een goedgekeurde schaatshelm, snijvaste halsbescherming, snijvaste handschoenen, snijvaste scheen –en enkelbescherming.
Voor zover ik weet is in de jeugdmarathons, muts/handschoenen/snijvaste scheen- en enkel bescherming verplicht. Of op het NK (een nationale wedstrijd) helmplicht geldt? Hou het in de gaten. De snijvaste beschermdelen en helmen kun met goed advies krijgen bij Van Benthem Sport. Jaap van Benthem heeft speciaal voor de clubleden al snijvaste handschoenen ingekocht en weet wat er nodig is. Veiligheid voor jezelf !!!
Voor iedereen een super schaatsseizoen en er wordt gehoopt op veel opkomst bij de jeugd.
Henk Veneman