Jannitta Spigt wint KPN-inline cup Oldebroek

Bij de vrouwen was de verrassende winnares Jannitta Spigt. De teamgenote van Hilde Goovaerts bij Stouwdam, deze maand 28 geworden, was tot haar eigen verbazing de snelste van een kopgroep van vijf. Erna Kijk in de Vegte werd tweede, Astrid Schuitema derde.

Het was alweer een tijdje geleden dat Jannitta Spigt had gewonnen. “De laatste was twee jaar geleden in de Bartlehiemtocht, en ik had nog een overwinning in Duitsland. Vorig jaar heb ik zo’n slecht seizoen gehad, dat ik hier heel blij mee ben,” aldus de Apeldoornse. Ze moest vorig jaar diverse keren voortijdig uitstappen en had last van blessures. Vorig jaar stond ze alleen in Hoogeveen op het erepodium. “Afgelopen winter heb ik heel hard getraind, en nu gaat het weer goed. Ook leuk voor de sponsor om in Oldebroek te winnen.” Jannitta Spigt skeelert al vijftien jaar. Ze begon bij de jeugd. Door de jaren heen verzamelde ze tal van tweede en derde plaatsen, ook op NK’s, maar relatief weinig overwinningen. Ze verricht met Margo van de Merwe vaak knechtenwerk voor kopvrouw Hilde Goovaerts en Carla Zielman. Spigt: “Hilde rijdt in het leiderspak van de KPN Inline Cup, daar moeten we haar natuurlijk in houden.” Goovaerts, die als achtste eindigde, blijft aanvoerster van het klassement.

Erna Kijk in de Vegte is een vaste waarde in de Bemog/Powerslideploeg, maar moest na 30 km genoegen nemen met de tweede plek. “Ik had ‘m natuurlijk liever gewonnen. Ik had niet gedacht dat we weg zouden komen met die groep van vijf. In de laatste ronde dacht ik: nú moet ik gaan, en: shit, daar was Jannitta ook al.”

Kijk in de Vegte was voortdurend in de aanval en zat bij alle kopgroepen. “Ik moet het niet hebben van de sprint. De aanval is de beste verdediging,” aldus de rijdster uit Genemuiden.

Na verscheidene ontsnappingspogingen was er de laatste twee ronden van 900 meter opeens een kopgroep met ongebruikelijke namen. Ook Janita Crediet, die vierde werd, en de Vlaamse Anke Vos (vijfde) zaten erin, terwijl de favorietes achterbleven in het peloton. Voor Astrid Schuitema, ook nog jarig vandaag, was het haar eerste podiumplek in het Inline-skaten. De eenlinge zonder officiële sponsor, die traint bij Erik Schaper, profiteerde van het ploegenspel van de grote teams. “Ik rijd wel in een pak van Powerslide/Skatemill, maar ik heb geen ploeg. Opeens waren we weg met die kopgroep en toen moesten we er natuurlijk voor gaan.”

Het was het 26e jaar op rij dat in Oldebroek een Inline-skatecriterium werd verreden. De organiserende club, opgericht in 1984, is één van de oudste Inline-skateverenigingen.

Uitslagen: http://skaten.knsb.nl/show_wedgeg2010_knsb.php?Wednr=472

bron: KNSB.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *