Eerste natuurijstocht DNIJ naar Giethoorn

DNIJ natuurijs Giethoorn 2 februari 2012Vandaag met Herman Bakker, Jan Tijmes, Wil Borsboom opnieuw naar goed natuurijs gezocht. We dachten het beste te koersen richting Hasselt, Zwartsluis..Blauwe Hand, Wanneperveen.
Bij Zwartsluis de eerste schaatsers op een ondergelopen weiland. Dat beloofde wat.

Bij Beulaker en Belterwiede geen schaatser op het ijs te bekennen. Veel windwakken.
De moed zakte al een beetje. Bij Wanneperveen bij het ijsbaantje naar de sloot die naar het Bovenwiede leidt. Helemaal niemand en we durfden zelf nog niet over maagdelijk onbeschaatst ijs.
Dan maar naar Giethoorn Noord, het kleine meertje van de ijsclub… Ook helemaal niemand. Het werd steeds stiller in de auto.
In Giethoorn Noord even bij de molen gekeken en daar stond een man van Staatsbosbeheer op de gracht. Jan draaide het raam open en vroeg of er al ergens geschaatst werd. Ja hoor aan de oostkant van het Bovenwiede vlak bij Roekebosch.
Wij daar naar toe. Ja daar stonden auto’;s van waarschijnlijk schaatsers. Voorzichtig betraden we het mooie zwarte ijs en kwamen bij windwakken waardoor we over de wal moesten, maar uiteindelijk kregen we steeds meer lef, toen hij ijs amper kraakte.
Onder een stralend blauwe hemel en met een mooi zonnetje er bij bereikten we via allerlei slootjes met maagdelijk mooi zwart ijs het Bovenwiede. Maar ook hier windwakken. Nog steeds een beetje schoorvoetend. Eerst kleine rondjes aan de kant. Maar uiteindelijk durfden we ook de plek over te steken waar een boot van de rietdekkers was doorgegaan. En zo konden we als een van de eersten een rondje Bovenwiede doen. Steeds meer vreugdekreten slakend over het mooie ijs, de mooie dag enz. Inmiddels had Holger ons ook gevonden en gingen we gezamenlijk proberen of we het dorp Giethoorn in konden via de Dorpsgracht. Ja hoor… wat geweldig mooi.

En zo konden we pauzeren en binnenstappen bij cafe ‘de Fanfare’ waar ze verbaasd opkeken toen die schaatsgekken uit Apeldoorn binnen kwamen. De waard vroeg of we dachten dat er het weekend al tochten gereden konden worden. ‘Tuurlijk’ en weg was ie om al vast z’n chocomel enz. in te slaan.
Wat een geweldige dag hebben we gehad.
Morgen weer en iedereen mag aansluiten
Opnieuw 10 uur vertrekken bij Wil Borsboom, Klokstraat 46.

Hartelijke groet

Henk

1 Comment

  1. Jan | |

    Wow heren,

    Dat zag er schitterend uit!! Ik ben er stil van….. Morgen ben ik er bij!!!!

    Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *