Rene den Besten stelt zich voor


Ik ben Rene den Besten en graag stel ik mij voor aan de leden van DNIJ. Ik ben 42 jaar, samenwonend met Esther en onze kinderen Bente en Siemen. Ik werk bij de Rabobank Apeldoorn en omgeving als teamleider Private Banking. Ik ben een geboren en getogen Apeldoorner. Naast DNIJ ben ik ook lid van de Adelaar. Al vroeg leerde ik van mijn vader en moeder schaatsen op het Apeldoorns kanaal. Voor de jonge generatie, op rubberen laarzen vastgebonden op houten Friese doorlopers. Tot 18-jarige leeftijd voetbalde ik bij Groen Wit. Ik was ook naast de trainingen en wedstrijden veel aan voetballen, op een (poep)veldje in de maten. Toch ging de liefde voor voetbal over toen ik kennismaakte met Rugby. Ondanks dat ik maar 2 jaar deze sport heb beoefend, beviel mij de rugbymentaliteit veel beter dan die van het voetbal. Respect voor de scheidsrechter en na een harde wedstrijd, op een vriendschappelijke manier een biertje drinken met de tegenstander.

Na mijn militaire diensttijd ben ik (dankzij mijn ouders) gaan wielrennen, atb-en en natuurlijk (weer) schaatsen. Samen met broertje Marc en broer John gingen we regelmatig op de recreatieve uren onze rondjes draaien. Na een aantal jaren wilden we “weleens” een marathon schaatsen. Aangezien marathonwedstrijden toen nog niet georganiseerd werden voor recreanten, belde ik Guus Zwagemakers op om te informeren hoe dat in zijn werk ging. Oh ja, Guus kende ik nog van de jaren 80 toen ik 1 jaartje op een blauwe maandag lid ben geweest van DNIJ. De eerste keer aan de start was hilarisch. Daar stonden we dan met onze schaatsmaillot en trainingsjack. We keken onze ogen uit naar al die snelle mannen in wedstrijdpakken, die wij in al die jaren nog nooit hadden gezien. Niet zo gek, want blijkbaar bestonden er naast recreatie-uren ook KNSB-uren. Toch vonden we het hartstikke mooi en Marc en ik rijden al vanaf seizoen 2001-2002 marathons. Begonnen in de C3 en nu schaats ik al vele jaren in de C2. Trouwens, Marc won zijn eerste Noord Oost wedstrijd in Heerenveen. Marc viel gelijk aan en iedereen liet hem rijden, omdat ze hem niet kenden. Ze dachten vast; “laat die idioot maar rijden, die verzuurd straks wel”. Mooi niet dus.

Marathonschaatsen bevalt mij erg goed. Met een gezellige en fanatieke groep trainen we op de dinsdagavond en zijn we zo maf om voor ongeveer 30 minuten wedstrijd helemaal naar Groningen, Assen, Heerenveen en Enschede te karren. Sinds enkele jaren worden de dindsagavondtrainingen steevast afgesloten in de Eskimobar, onder het genot van een warme choco, koffie en/of biertje. Uiteraard worden dan de Mylaps tijden onder veel geluid met elkaar gedeeld. 1 van de hoogte punten bij DNIJ was het schaatsen van de elfstedentocht in 2012 met 10 marathonrijders. De officiƫle tocht ging (net) niet door, maar wij hebben deze met de hele groep volbracht, een prachtige en onvergetelijke dag. Een ander hoogte punt was afgelopen winter toen ik met Frank, Bart en Diederik naar de Weissensee ging om mee te doen met het NK marathon voor masters. Hier is ook de foto van mij gemaakt.

Na al die jaren schaatsplezier en aan de zijlijn te hebben geroepen, vond ik het tijd worden om voor de DNIJ meer te doen. Holger heeft mij benaderd om in het bestuur te komen en de afspraak is dat ik komend jaar ga ondervinden welke rol ik in de toekomst kan vervullen. Genoeg verteld over mijzelf, wil je meer weten, schiet mij aan!

Sportieve groet van Rene den Besten!

1 Comment

  1. Jan T te L | |

    Nou Rene,

    Heel veel suc6 en plezier in het bestuur!!

    Jan T te L (maar ja, welke??)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *