RIJM2014 verslag van Douwe Jan van Hoogen

R o n d j e IJ s s e l m e e r M a r k e r m e e r (RIJM2014)
Binnen 24 uur ruim 350 kilometer aflegen op skeelers. Die uitdaging gingen 78 rijders aan
op vrijdag 20 juni, waaronder 7 Apeldoornse skeeleraars van IJs- en Skeelerclub DNIJ.
Om 20.00 uur klonk op Urk het startschot om bijna 24 uur later er, dodelijk vermoeid en sommigen huilend weer terug te keren. Een loodzware tocht voor deze kanjers.
’’Rondje IJsselmeer Markermeer’’ heet het skeelerevenement en veel letterlijker had de naam niet kunnen zijn. De 78 deelnemers rijden na de start richting Lelystad en steken daar voor de eerste keer de dijk over om vervolgens helemaal om het Markermeer heen te rijden.
Via(in het donker)Enkhuizen, Hoorn, Scharwoude, Oosthuizen. Tussen Purmerend en Volendam door, naar Monnickendam(het was inmiddels 02.30 uur), richting Amsterdam. We hadden inmiddels de hulp van motorpolitie die ons op onnavolgbare wijze om Amster-dam heen loodste en door de nieuwe wijk IJburg, de Watergraafsmeer naar Diemen bracht.
Intussen was het licht geworden en via de Houtribweg konden we genieten van links het IJsselmeer en rechts de Oostvaarderse plassen. Genieten? Je moest steeds goed opletten!
In Lelystad voor de tweede keer de dijk op naar de volgen de rustplaats ’Check Point Charly’ op de Houtribdijk. In Enkhuizen gingen we nu rechtsaf naar de volgende rustplaats, de skeelerbaan in Medemblik. Daar was een westelijke jeugdwedstrijd met veel publiek. In hun pauze moesten wij weer verder maar eerst moesten de rijders, onder luid applaus nog 2 rondjes over de baan rijden. Na deze opkikker reden we naar Den Oever, de volgende rustplaats, waar een skeelermaatje, Henk de Haan 74, uit Hattem(en de oudste), werd gehuldigd met zijn meer dan 45000 skeeler kilometers(vanaf 1997).
Toen de Afsluitdijk over naar Kornwerderzand, waar even werd gerust. In Friesland naar Makkum, Workum, richting Koudum, waar we via de Galamadammen onder de Johan Willem Friso kanaal door naar Rijs reden. Vandaar via Oude- en Nijemirdum naar Lemmer, de laatste rustplaats van deze tocht. Inmiddels hadden er al een aantal rijders de bezemwagen opgezocht. De laatste kilometers naar Urk, via de De Noorder- en Westermeerweg, was(volgens mij) voor de skeeleraars de meest langste kilometers van hun leven! (24)

Zo’n tocht is niet weggelegd voor de recreant die er af en toe een week- end op uittrekt.
Dit zijn allemaal zeer geoefende skeeleraars, ’topsporters’ wel te verstaan.
De meeste rijders hadden er al 2000 tot 2500 kilometers opzitten, maar zelfs dat is nog geen garantie dat de eindstreep wordt gehaald.

Mede vanwege de zwaarte van de tocht is besloten, door de Skate Bond Nederland, nu KNSB, om hem slechts eens per vijf jaar te rijden.

Ik zou zeggen, ga het rondje ’Markermeer’ eens met de familie rijden, het zij op de fiets of met de auto. Maar dan wel bij daglicht. Dan zie je wat anders als alleen maar autobanen.

H U L D E voor: Gert, Ivo, Jeroen, Pascal, Anton, Raymond en Helmich! ! !
E n u i t e r a a r d a l l e a n d e r e r ij d e r s/s t e r s.

Dit was RIJM2014 zoals ik het gezien en meegemaakt heb! Douwe Jan van Hoogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *